NEW 1 photo 1-1.png NEW 2 photo 2-1.png NEW 3 photo 3-1.png NEW 4 photo 4-1.png

Saturday 27 February 2010

Semalam Hari Berjalan Sedunia Part 1

Pagi ini kaki terasa kebas. Macam ada skru yang longgar.
Semalam aku, Corry (Tangkai), Oney (Kuntum) dan Dewi (Jering),
ikut Marathon anjuran diri sendiri.
Sendiri anjur sendiri ikut.
Kisahnya bermula pada petang 25 Februari 2010.

25 Februari 2010

Jering perlu menyiapkan tugasannya mengenai Kampung Melayu di Melaka untuk Subjek Hubungan Etnik. Jadi, dia mengajak Tangkai untuk menemani dia. Dia tak ajak aku dan Kuntum pun. Tapi Tangkai ajak kami berdua untuk bercuti ke Melaka. Sebab Tangkai bosan kalau dia terpaksa jalan sorang-sorang kalau Jering sedang sibuk temuramah Pakcik yang jaga Kampung tu. Aku tahu Jering macam tak suka kami ikut, tapi aku dan Kuntum terima ajakan Tangkai untuk jalan-jalan di Melaka. Kebetulan hari Jumaat tu tak ada kelas. Jadi Tangkai mencadangkan kami bertolak ke Melaka petang lepas kelas masing-masing selesai. Jadi kami akan bermalam di Melaka. Waktu kat kelas kami memang dah siap bawa beg baju masing-masing. Tapi malangnya, tiket bas ke Melaka untuk petang tu habis. Jadi kami beli tiket awal pagi hari Jumaat (besoknya). Lepas dapat tiket, kami pun berjalan kaki ke Summit. Makan-makan, lepas tu naik bas ke BP Mall tengok wayang. Gaya macam tak pandai penat ja. Selepas puas berpoya-poya, kami mengambil keputusan untuk bermalam di Bilik Kuntum. Kuntum tinggal di Taman Universiti. Banyak katil kosong. Lagi pun lebih mudah bermalam di situ, jalan keluar ke Jalan Utama senang dan dekat. Masa berehat dan tidur. Tapi tidurnya tak tidur sangat. Bilik Kuntuman macam Sauna!. Berpeluh satu badan. Ngantuk!.

26 Februari 2010

Awal pagi lagi kami bangun dan bersiap untuk ke Batu Pahat Bus Station. Tiket kami jam8.30 AM. Jam7 AM kami dah naik Johore Motor. Campur sesak dan berhenti-henti (nama pun bas henti-henti), dengan tambang RM2.10, kami sampai ke stesyen bas kira-kira jam 8 AM. Kami gunakan masa 30 minit yang ada untuk bersarapan. Sempat lah juga belasah Nasi Goreng Ayam. Perjalanan ke Melaka mengambil masa kira-kira dua jam dan kami berhenti di Melaka Sentral. Di Melaka Sentral, kami menaiki Teksi ke Kampung Morten. Kampung Morten adalah perkampungan Melayu di Melaka yang diikhtifaf sebagai Kampung Warisan. Sebelum sampai di sana, sempat juga lah sesat sebelum nampak bumbung Rumah Pakcik yang Jering nak temuramah. Tapi Jering ni bagus sebab rajin bertanya jalan. Akhirnya kami jumpa tempatnya. Jering menyudahkan kerjanya dan selepas itu kami bersiar-siar (bajet macam pelancong) di kawasan perkampungan itu. Agak menarik dan cantik. Kita masih mampu merasai keadaan kampung melayu. Selepas semua tujuan utama selesai, kami pun cari tempat makan dengan hanya berjalan kaki. Sempat juga minum cendol di gerai kawasan tu, sambil tanya-tanya orang situ lah macam mana nak ke bandar, mana tempat makannya, mana suraunya.
Puas berjalan kaki dan dah jumpa bandar, melantak, membuang segala sisa cecair dan pepejal, solat dan perkara-perkara penting, hari pun sudah hampir petang. Oleh sebab besok sabtu, Tangkai bagi cadangan kami bermalam di Melaka. Aku dan Kuntum okey jerrr... tapi Jering agak keberatan. Mungkin kerjanya masih banyak belum selesai. Jadi kami pun ambil keputusan pulang ke Parit Raja. Macam biasalah, naik teksi ke Melaka Sentral, lepas tu beli tiket bas ke Batu Pahat. Mujur kami dapat tiket petang. Tapi tiket tu agak lewat. Jam 6.00 Petang. Target kami jam 8 malam sampai Batu Pahat, lepas tu ada hati pergi tengok wayang lagi. Badan memang letih gila masa tu. Masing-masing membuta dalam Bas.
Sedar-sedar dah nak sampai Batu Pahat. Badan memang melekit lah sebab bas tu ekon tak kuat. Masing-masing terkejut tengok jam yang hampir 8.30 malam. Jadi nafsu mewayang di abaikan. Kami cepat-cepat turun dan terus naik Johore Motor. Bas 8.30 Malam. Kalau terlepas kena tunggu jam 9.00 malam baru ada bas. Sadis dengan perut yang lapar. Oleh sebab penat yang amat, kami bertiga ambil keputusan balik rumah Kuntum. Sebab nak masuk perwira jauh derrr...!!! Sudahlah dalam bas penuh, kami terpaksa berdiri. Penat, lapar, ngantuk, badan melekit.
Sampai Taman Universiti, kami menyeberang jalan menuju ke gerai makan. Mujur gerai makan dekat. Kami pun melantak dan minum melepaskan penat. Sesuatu yang malang berlaku lagi. Tangkai minta Ais Kosong (air sejuk berais), aku minta air sirap. Tapi Ais kosong tangkai manis, sirap aku takda gula. Elok sangat lah tu. Aku bangun angkat air, pi minta gula. Makan punya makan, dah dekat jam 10.00 Malam. Kami pun cepat-cepat balik bilik Kuntum. Semangat nak mandi. Tapi Malang lagi bila rupanya sejak tengah hari Taman U takda air!. Sungguh ohsem ye adik-adik, kakak-kakak, abang-abang... memang bahagia!. Dengan panasnya lagi. Sangat tak tahan. Jadi!, Tangkai dan Jering ambil keputusan nak balik Kolej Perwira malam tu. Aku macam biasa, ikut saja. Sama-sama pun penat. Kuntum pun nak ikut. Sebab tak tahan nak mandi.
Jam dah hampir 10 malam, masing-masing berharap teksi atau bas lalu. Kuntum kata, selalunya ada bas sampai 10.30 kalau hari sabtu dan ahad. Jadi kami pun dengan semangatnya tunggu bas. Tapi Kuntum kata, bas jarang berhenti depan ni, kena tunggu di Bus Stop. Kami pun jalan kaki ke Bus stop. Jauh kot Bus Stop dari simpang!. Aku agak 200 Meter atau 150 meter ada kot. Jauh ke atas okey, bukan ke bawah. Maksud aku ke arah Batu Pahat. Tunggu setengah jam takda teksi atau Bas yang lalu. Tunggu lagi... Betul jam 10.30 ada bas lalu. Tapi puas kami tahan tapi tak berhenti. Kosong saja dalam nya. Maka usahlah berharap kepada bas lagi. Berharap pula pada teksi. Jam sudah hampir jam 11 malam. Tapi tidak ada satu teksi pun yang lalu. Hampa. Jering sudah mula masam muka. Dia kata nak jalan kaki.
Kami bertiga sudah berpandangan. Kami tiada pilihan lain. Kami perlu jalan kaki balik ke perwira. Atau tidur dengan badan berbau dan pundi kencing yang hampir penuh. Aku mula mengira jarak.
Tadi jalan hampir 200 meter ke bus stop, lepas ke kena jalan lagi 200 meter ke simpang Taman U semula. Taman U dengan UTHM dalam 1.5 KM, UTHM ke Simpang Kolej perwira dalam 1 KM, Simpang Perwira ke Kolej Perwira dalam 500 meter. Semuanya 3KM 400 Meter. Kalau kira Meter 3400 Meter. Gluppp... Itu kiraan kasar.Mungkin lebih dari itu, mungkin kurang. Kalau naik kereta 5 minit ja Perwira-Taman U. Tapi kami jalan kaki!!. Belum tambah jalan kaki kat melaka.
Bagaimana perjalanan kami.... kaki melangkah bermula dari jam 11 malam...

Sambung Part 11 kejap lagi. Kuntum dan Tangkai ajak tapau nasi..

No comments:

Post a Comment